Patisson “Strie Melange”

Cucurbita pepo

2,69

Väga pilkupüüdev sort! Saagikas. Viljad erinevat värvi triibulised-träpsulised (väikestel viljadel ei pruugi mustreid olla), taldrikukujulised, ribilise äärega,  maitselt meenutavad kergelt nii seent kui ka kurki, mõningate meelest ka artišokki. 4-5cm läbimõõduga viljad sobivad konserveerimiseks, suuremad viljad aga praadimiseks, hautamiseks. Üldiselt kasvatatakse dekoratiivkõrvitsana, sel juhul lase kasvada suureks, siis muutub ka koor tugevaks ja kõvaks ning säilib.

Pakis seemneid umbes 1,8 grammi ehk 10 seemet.

 

Laost otsas

Kirjeldus

Cucurbita pepo L.


Kuulub kõrvitsaliste sugukonda. Patissoni (suvikõrvitsa üks liike) võib kasvatada otsekülvist kasvukohale või siis taimed ette kasvatada. Kuna patisson on soojust väga armastav taim, siis soovitan kindlasti taimed ette kasvatada. Seemned külva mai alguses 8-10cm läbimõõduga potti 2-3cm sügavusele (kui külvad avamaale, siis 3-4cm sügavusele). Idanemistemperatuur üle 20*C (avamaal peab muld 10cm sügavusel olema vähemalt 14*C). Tõusmed ilmuvad ca nädalaga. Kasvuaeg tõusmetest kuni kasvukohale istutamiseni 20-25 päeva. Avamaale võib istutada olenevalt ilmast mai lõpust- juuni alguseni, kui taimedel on arenenud 2-3 korralikku pärislehte. Istuta koos juurepalliga, sest patisson, nagu ka teised kõrvitsalised, ei talu juurte vigastamist ümberistutamisel. Jälgi, et taimede istikuperioodil jääks temperatuur vahemikku 20…24*C. Kasvukohale istuta eelnevalt karastatud taimed ja kata need alguses kattelooriga (jahedate ilmade korral võid katteloori hoida peal kuni õitsemise alguseni). Istutamisel jäta ühele taimele ruumi vähemalt 75x75cm. Vali patissonile valgusküllane, päikesele avatud, tuulte eest kaitstud kasvukoht. Muld peab olema huumus- ja toitaineterikas, kergem, mitte happeline. Kõdusõnnikuga väetamine meeldib patissonile. Patisson armastab ka niiskust, seepärast kasta kuival ajal regulaarselt, ära kasta külma kraani- või kaevuveega, vaid ikka leige, seisnud veega. Kasta taimi hommikutundidel, siis jõuavad nad päeva jooksul kuivada ja väheneb oht haigestuda mädanikesse ja jahukastesse. Parimad toiduks on noored, 3-7 päevased viljad. Noori vilju ei koorita. Vilju korjata regulaarselt, 2-5-päevaste vahedega, tippajal isegi ülepäeva. Sage viljade korjamine ergutab ka taime uusi vilju moodustama. Kui põõsal on liiga palju lehti, eemalda ettevaatlikult põõsa sisemusest mõned lehed. Viljub kuni külmadeni.

Patissoni kutsutakse ka taldrikkõrvitsaks ja toreda nimetusega UFO-kõrvitsaks.

Lisainfo

Kasvukoht

,

Kaubamärk

Keerukus seemnest paljundada

Valguse vajadus

Varasus

Värv