Kõrvits “Rouge VIF d Etampes”

Cucurbita pepo

1,29

Traditsiooniline auhinnatud Prantsuse “Tuhkatriinu”- kõrvits.  Vili keskmiselt 4-8 kilogrammi raske (võib kasvada ka suuremaks), ribiline, umbes 15cm kõrgune ja 40cm läbimõõduga (võib kasvada ka suuremaks). Tiheda mahlase ja maitsva oranži viljalihaga. Sobib pikaajaliseks säilitamiseks.

Pakis 7 seemet. 

Laos

- +
Tootekood: 00743 Kategooriad: , Sildid: ,

Kirjeldus

Cucurbita pepo

Kuulub kõrvitsaliste sugukonda. Kõrvits on valgust, soojust ja niiskust armastav kultuur. Ei talu tuult ja seisvat vett, seepärast tuleb kasvukoht valida tuulevaikne ja soovitavalt üldisest pinnasest 20-25cm kõrgemal. Muld peab olema kobe, huumusrikas ja orgaaniliste väetiste rikas. Kuna kõrvitsat armastatakse kasvatada kompostihunnikus, tasub teada ka seda, et kõrvitsat ei soovitata kaks aastat järjest ühel ja samal kohal kasvatada. Ideaalis peaks vahe olema lausa 3-4 aastat. Meie kliimas on mõistlik kõrvitsataimed ette kasvatada – arvesta, et seemne külvamisest kuni kasvukohale istutamiseni kulub üldjuhul 25-30 päeva. Külva seemned ükshaaval 10cm läbimõõduga potti, külvisügavus 5-8cm, olenevalt seemne suurusest. Eelnevalt võid seemneid ka 6 tundi soojas vees leotada. Idanemistemperatuur 20*C.  Kõrvitsataimed ei armasta ümberistutamist, seega kummuta nad ettevaatlikult potist välja ja istuta nad korralikult koos mullapalliga püüdes juuri mitte vigastada. Istutamisel aseta taimed kuni idulehtedeni mulda – see aitab taimel moodustada ka varreosale juuri. Istutusauku pane kõdusõnnikut. Enne väljaistutamist pead kindlasti taimi nädalapäevad karastama – tood taimed sooja ilmaga paariks tunniks õue ja siis viid jälle kasvuhoonesse. Pikenda iga päev väljas olekut. Ära pane taimi kohe otseste päikesekiirte kätte, taim võib põletada saada. Kõrvitsataimi kasta toasooja veega. Peale istutamist kata taimed kattelooriga, et taimedel oleks kergem uute tingimustega harjuda.  Väeta hooaja jooksul 2-3 korda mineraal- kui ka orgaaniliste väetistega. Õitsemise ja viljumise ajal väeta kaaliumirikaste väetistega. Moodustuvatele külgvõrsetele võid varreosale mõnda kohta mulda puistata – tekivad lisajuured, mis aitavad taimel toitaineid omastada ja taim saab jõudu juurde. Säilitamiseks mõeldud viljad hoia niikaua kui võimalik varre küljes, vilja alla aseta lauajupp, et vili mädanema ei läheks.Viljad korista täisküpsuses kuid enne esimesi öökülmasid. Külma saanud viljad säilivad vaid 1-2 nädalat. Kindlasti jäta viljadele külge umbes 10cm pikkune varreosa, millest kindlasti ei tohi kõrvitsat tõsta – selleks võta kõrvits ilusti sülle. Varreosa vigastamine võib mõjutada säilitamist. Kõrvitsad säilivad olenevalt sordist mõnest nädalast kuni mitme kuuni. Pikaajaliseks säilitamiseks vali välja terved ja sordile iseloomuliku kujuga viljad. Deformeerunud, lõhedega, vigastatud ja pehmenenud viljad tarbi kiiresti või töötle ümber.

Seemned võid külvata ka sooja kevade korral otse kasvukohale, siis jälgi, et muld oleks soojenenud vähemalt 15*C-ni. Seemned külva avamaale külvates pisut sügavamale kui potis ja kata külvid kindlasti kile või kattelooriga.

Kõrvitsa kasvatamine on lihtne ja lõbus, sellega saab hakkama nii algaja aiapidaja kui ka laps. Kõrvitsasortide valik on suur – erinevad on nii viljade värv, suurus kui ka vorm.

Teadmiseks – kõrvitsa vili on botaaniliselt hoopiski mari – maailma suurim mari!